17.05.2020

Witaminy a składniki mineralne

Witaminy to związki chemiczne, które pełnią unikalne role w Twoim organizmie.

Składniki mineralne to pierwiastki, które wspierają organizm w przeprowadzaniu niezbędnych procesów fizjologicznych.

Składniki mineralne i witaminy uważane są za mikroelementy, ponieważ nasz organizm potrzebuje ich w mniejszych ilościach niż makroelementów ( jak węglowodany, tłuszcze i białka). Nie możemy jednak o nich zapominać. Twój organizm potrzebuje wszystkich składników do prawidłowego funkcjonowania.

Witaminy są wrażliwe na ciepło, światło i czynniki chemiczne- gotowanie, przetwarzanie i przechowywanie żywności powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowasz większość witamin w produktach.

Minerały natomiast są bardziej odporne na przetwarzanie żywności, ale ich straty mogą się pojawić w połączeniu z innymi substancjami w niej zawartymi- jeśli masz niedobór wapnia, musisz pamiętać, aby unikać produktów, które utrudniają jego wchłanianie, jak szpinak, szczaw, herbata.

Zagadki:

1. Pomarańczowe warzywo, smaczne ugotowane i smaczne surowe; przysmak zajączków i dzieci (źródło witaminy A, B, K)

2. Ma biały korzeń i zieloną natkę (zawiera witaminy A, B, E)

3. Podobna do poziomki, ale większa, rośnie w ogrodzie (bogata w witamine C)

4. Warzywo do płaczu (źródło witamin A, B, C)

5. Z niego robi się ketchup (zawiera witaminy C, H, K)

6. Czerwona kuleczka, która rośnie na grządkach, przy jedzeniu może lekko szczypać w język (kryje w sobie witaminy C, K)

7. Z nich zrobisz m.in. frytki i placki (znajdziesz w nich witaminy C, H, PP)

8. Bardzo kwaśny owoc (bogaty w witamine C)

11
Dodaj Komentarz
  • 13
  • 8
  • 6
Komentarze