Witaminy a składniki mineralne
Witaminy to związki chemiczne, które pełnią unikalne role w Twoim organizmie.
Składniki mineralne to pierwiastki, które wspierają organizm w przeprowadzaniu niezbędnych procesów fizjologicznych.
Składniki mineralne i witaminy uważane są za mikroelementy, ponieważ nasz organizm potrzebuje ich w mniejszych ilościach niż makroelementów ( jak węglowodany, tłuszcze i białka). Nie możemy jednak o nich zapominać. Twój organizm potrzebuje wszystkich składników do prawidłowego funkcjonowania.
Witaminy są wrażliwe na ciepło, światło i czynniki chemiczne- gotowanie, przetwarzanie i przechowywanie żywności powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowasz większość witamin w produktach.
Minerały natomiast są bardziej odporne na przetwarzanie żywności, ale ich straty mogą się pojawić w połączeniu z innymi substancjami w niej zawartymi- jeśli masz niedobór wapnia, musisz pamiętać, aby unikać produktów, które utrudniają jego wchłanianie, jak szpinak, szczaw, herbata.
Zagadki (skierowane do uczniów klas I- III):
1. Pomarańczowe warzywo, smaczne ugotowane i smaczne surowe; przysmak zajączków i dzieci (źródło witaminy A, B, K)
2. Ma biały korzeń i zieloną natkę (zawiera witaminy A, B, E)
3. Podobna do poziomki, ale większa, rośnie w ogrodzie (bogata w witamine C)
4. Warzywo do płaczu (źródło witamin A, B, C)
5. Z niego robi się ketchup (zawiera witaminy C, H, K)
6. Czerwona kuleczka, która rośnie na grządkach, przy jedzeniu może lekko szczypać w język (kryje w sobie witaminy C, K)
7. Z nich zrobisz m.in. frytki i placki (znajdziesz w nich witaminy C, H, PP)
8. Bardzo kwaśny owoc (bogaty w witamine C)
Odpowiedzi wysyłamy na adres: sko.rejowiec.fabryczny@gmail.com
Na odpowiedzi czekamy do 3.06 (sobota) do godz. 18.00
Na podstawie książki „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”
Ważne informacje 👍 Pozdrawiamy cieplutko z Orzysza 🤗💗