29.04.2020

Świadome kupowanie

O niemarnowaniu żywności

Pamiętaj! W celu niemarnowania żywności:

- planuj posiłki i sprawdzaj, czy masz wszystkie składniki do przyrządzenia potraw,

- sporządzaj listę zakupów: notuj, czego i ile potrzebujesz,

- sprawdzaj termin przydatości do spożycia kupowanych produktów,

- kupuj żywność świeżą i dobrej jakości, która szybko się nie zepsuje,

- przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta,

- przetwarzaj składniki spożywcze, np gotuj różne dana, rób przetwory,

- zamrażaj, aby dłużej zachować świeżość  produktów,

- nie chodź na zakupy, gdy jesteś głodny.

 

Czy wiesz, że…

• Na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30% tego, co zostaje wyprodukowane. Ile to jest? W Polsce mieszka około 38,5 miliona osób. Gdyby podzielić między nie całą żywność, którą marnujemy na świecie w ciagu roku, na jednego mieszkańca Polski przypadłyby
dodatkowe około 34 tony żywności. Dla porównania: to mniej wiecej tyle, ile łącznie waży 6 dorosłych samców słoni afrykańskich – największych żyjących zwierząt lądowych.

• Wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody,
energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnujac żywność, szkodzimy środowisku.

• W krajach Unii Europejskiej wyrzuca się średnio 20-30% kupowanego jedzenia.

• W Polsce marnuje się rocznie ponad 9 milionów ton żywności.

• Aż 35% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, najczęściej pieczywa, owoców, warzyw
i wędlin.

• Najważniejsze przyczyny marnowania żywności to: przeoczenie terminu przydatności do spożycia, za duże zakupy w stosunku do potrzeb, niewłaściwe przechowywanie jedzenia, brak pomysłów na
wykorzystanie resztek posiłków.

• Aby nie marnować żywności, której termin przydatności do spożycia kończy się, wiele sklepów przekazuje ją do Banków Żywności i lokalnych organizacji, a te przekazują ją dalej osobom potrzebującym.

 

QUIZ

1. Aby nie marnować jedzenia, należy:
a) planować zakupy, kupować tyle, ile potrzebujemy
b) dużo kupować, a w razie potrzeby zjeść na zapas
c) jeść tylko w restauracjach

2. Żywność można przechowywać w zamrażarce:
a) bez ograniczenia czasowego
b) zależnie od produktu – od kilku miesięcy do roku
c) maksymalnie 2 tygodnie niezależnie od produktu

PRAWDA CZY FAŁSZ?

1. Wszystkie produkty mogą zostać zamrożone. P czy F
2. Dzień przed końcem terminu przydatności do spożycia produkt należy wyrzucić. P czy F

6
Dodaj Komentarz
  • 17
  • 16
  • 9
Komentarze