19.05.2020

Etykiety

Zanim coś włożysz do koszyka przeczytaj jego etykietę. 

Elementy etykiety

img

1. Nazwa produktu

2. Lista składników czyli spis wszystkich surowców, które zostały użyte do przygotowania produktu. Jako pierwszy wymieniany jest składnik znajdujacy się w produkcie w największej ilości. Jeżeli na pierwszym miejscu jest marchew, to znaczy, że marchewki w naszym soku jest najwięcej, a nie np. jabłek. Spis zawiera także nazwy substancji dodatkowych oznaczonych literą E- sztuczne barwniki, konserwanty lub wzmacniacze smaku i zapachu, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia

3. Wartość odżywcza- to ilość wybranych składników pokarmowych oraz kalorii (energii) zawartych w określonej porcji produktu, np. w 100 g lub 100 ml lub innej określonej porcji. Producenci żywności mogą podawać te informacje, ale nie muszą. Do podawania wartości odżywczej zobowiązani są producenci produktów o specjalnym przeznaczeniu, np. dla małych dzieci, sportowców.

4. Warunki przechowywania, przeznaczenie oraz metody przyrządzania produktu

5. Termin przydatności do spożycia to termin, po upływie którego produkt nie powinien być spożywany. Zwróć uwagę, że na etykietach mogą być użyte dwa sformułowania: "należy spożyć do…” lub "najlepiej spożyć przed…”.

Jeżeli występuje zwrot "najlepiej spożyć przed...”, oznacza to, że do tej daty produkt zachowuje swoje właściwości, o ile jest odpowiednio przechowywany. Po upływie tego terminu produkt nadal jest zdatny do spożycia, jednak producent nie daje już gwarancji co do zachowania jego właściwości. Gdy kupisz produkt z oznaczeniem "najlepiej spożyc do…”, musisz pamiętać, że po tej dacie może on nie nadawać się do jedzenia.

6. Pochodzenie produktu, np. produkt polski oznacza, że został wyprodukowany albo wyhodowany w naszym kraju

7. Nazwa i adres producenta, firmy pakujacej lub sprzedawcy

Uwaga

Na etykiecie zawarte są także informacje na temat utylizacji opakowania. Przed wyrzuceniem sprawdź do jakiego rodzaju pojemnika należy wrzucić opakowanie. Na właściwej segregacji surowców skorzysta nie tylko środowisko, ale także Twój domowy budżet.

 

QUIZ
1. Czytając etykietę, dowiesz się:
a) ile osób było zaangażowanych w produkcję produktu
b) czy produkt jest smaczny
c) jakie składniki zawiera produkt

2. E-dodatki to m.in.:
a) sztuczne barwniki, konserwanty lub wzmacniacze smaku i zapachu, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia
b) pochodzace z ekologicznych upraw wzmacniacze smaku
c) składniki wpływające na obniżenie cholesterolu u dzieci

 

PRAWDA CZY FAŁSZ?
1. Produkt z najbardziej kolorowym opakowaniem jest najlepszy. P czy F
2. Produkt reklamowany w telewizji jest najbardziej zdrowy ze wszystkich dostępnych w sklepie. P czy F
3. Towar, który nie ma wymienionych składników zaczynających się od litery E na opakowaniu, jest zdrowy. P czy F
4. Kalorie nie są nam potrzebne do życia. P czy F

 

 

15
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 8
  • 4
Komentarze