10.05.2023

Niezwykły deser

Deser lodowy z ziemniaków? To możliwe!

Pochodzą z Filipin, swój kolor zawdzięczają naturalnemu fioletowemu barwnikowi. Pod względem smaku niewiele różnią się od zwykłych ziemniaków. Ube – bo tak nazywa się ta odmiana ziemniaków, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie.

imgDoskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także składnik deserów. Szefowie kuchni prześcigają się w pomysłach na wykorzystanie fioletowych ziemniaków, np. do robienia ciastek, pączków, a nawet lodów. Można je gotować, piec, jak i smażyć.

Nie do przecenienia są również ich właściwości zdrowotne. Ziemniaki ube w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków są bogate w antocyjany, czyli naturalne barwniki, które mają właściwości lecznicze. Wspierają pracę serca, oczu i mózgu. Fioletowe ziemniaki, podobnie jak zwykłe ziemniaki zawierają również białko, węglowodany, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy, który na długo daje uczucie sytości.

Warzywa można kupić stacjonarnie w popularnych dyskontach, lokalnych sklepach, a nawet przez internet. Jeśli jednak nie uda Ci się ich znaleźć, podpowiem, że źródłem antocyjanów (tych, samych, które zawierają ube) są również borówki, jeżyny, maliny, winogrona, czerwona kapusta, bakłażan, burak.

Ja jeszcze nie próbowałam dań przyrządzanych z fioletowych ziemniaków, a Ty? Czekam na Twój komentarz!

 

Lokatka

7
Dodaj Komentarz
  • 17
  • 10
  • 16
Komentarze