31.03.2013

Najdroższe słodkości świata !

Świat sławnych i bogatych to nie tylko rezydencje, super drogie samochody i kreacje, ale też wyszukane i super drogie menu. Jako, że zwieńczeniem posiłku są desery i słodycze, pod tym kątem przejrzeliśmy karty najbardziej ekskluzywnych restauracji na świecie. Oto pięć najdroższych na świecie potraw na deser.

1

Kawior Almas z Iranu

Na początek odrobina kawioru. Najdroższy kawior na świecie wcale nie jest czarny. Almas - z perskiego diament - jest prawdziwym skarbem Iranu. Pozyskuje się go z bieług, żyjących w wodach tego kraju. Te ryby to bezpośredni przodkowie dinozaurów, żyją na ziemi od 120 mln lat. Cena tego przysmaku sięga 5 tyś dolarów za kilogram.

 

 

2

Trufle z Langhe w Piemoncie

Najdroższe grzyby na świecie to trufle. Te najbardziej cenione zbiera się w rejonie Langhe, w Piemoncie w północnych Włoszech. Swoimi rozmiarami może osiągać 12 cm średnicy i ważyć do pół kg. Cena tych trufli sięga 4 tyś dolarów za kg, jednak niektórzy by je zdobyć i zjeść są w stanie zapłacić dużo więcej. Rekord padł przed rokiem. Stanley Ho, właściciel kasyna w Macao zapłacił 330 tyś. dolarów za 1,5 kg tych trufli.

 

 

3

Orzechy macadamia

Są tacy, którzy po obiedzie lubią sięgnąć po orzechy.
Do najdroższych należą orzechy macadamia. Dojrzewają na drzewach, a zbiory odbywają się co 7-10 lat. Wydobywa się je z bardzo twardych nasion, ich kremowe w smaku wnętrza zawierają do 80 proc. oleju i 4 proc. cukru. Cena kilograma tych orzechów przekracza 30 dolarów.
4

Czekolada Chocopologie

Najdroższą czekoladą na świecie jest Chocopologie z firmy Knipschildt, mieszczącej się w Norwalk nie daleko Nowego Jorku. Kilogram tej czekolady kosztuje blisko 7 tyś. dolarów. Przygotowuje się ją tylko na zamówienie, zawiera czarne trufle i kakao Valrhona.

 

 

5

Deser lodowy z restauracji Serendipity

Jego nazwa niepozorna, ale składniki tego deseru należą do najbardziej wyszukanych, a co za tym idzie drogich. Serwowany jest w Serendipity, restauracji w Upper East Side na Manhattanie. Przed sześcioma laty lody te wpisano do Księgi Guinessa, jako najdroższy deser. Przyrządza się je z najdroższej wanilii pochodzącej z Tahiti i Madagaskaru. Przyozdabia 23-karatowym złotem i jedną z najdroższych czekolad na świecie - Amedei Porceleana.
Autor wpisu:  Matylda M.
3
Dodaj Komentarz
  • 16
  • 2
  • 11
Komentarze