31.03.2013
Najdroższe słodkości świata !
Świat sławnych i bogatych to nie tylko rezydencje, super drogie samochody i kreacje, ale też wyszukane i super drogie menu. Jako, że zwieńczeniem posiłku są desery i słodycze, pod tym kątem przejrzeliśmy karty najbardziej ekskluzywnych restauracji na świecie. Oto pięć najdroższych na świecie potraw na deser.
1
Kawior Almas z Iranu

2
Trufle z Langhe w Piemoncie

3
Orzechy macadamia

Do najdroższych należą orzechy macadamia. Dojrzewają na drzewach, a zbiory odbywają się co 7-10 lat. Wydobywa się je z bardzo twardych nasion, ich kremowe w smaku wnętrza zawierają do 80 proc. oleju i 4 proc. cukru. Cena kilograma tych orzechów przekracza 30 dolarów.
4
Czekolada Chocopologie

5
Deser lodowy z restauracji Serendipity

Jego nazwa niepozorna, ale składniki tego deseru należą do najbardziej wyszukanych, a co za tym idzie drogich. Serwowany jest w Serendipity, restauracji w Upper East Side na Manhattanie. Przed sześcioma laty lody te wpisano do Księgi Guinessa, jako najdroższy deser. Przyrządza się je z najdroższej wanilii pochodzącej z Tahiti i Madagaskaru. Przyozdabia 23-karatowym złotem i jedną z najdroższych czekolad na świecie - Amedei Porceleana.
Autor wpisu: Matylda M.
3
75
mam kawior u siebie w domu.
Jadłam truffle :D Nawet dobre :)
super!