24.02.2022

Tłusty czwartek

Jak tradycja stara każe

w domu, sklepie, biurze, barze.

wszędzie pączek dziś króluje,

każdy chętnie go smakuje.

Z dżemem, z cukrem, z wisienkami

wszędzie pączek dzisiaj z nami.

Dziś kalorii nikt nie liczy,

wszędzie moc pysznych słodyczy.

W tłusty czwartek przez dzień cały

słodkim królem – pączek mały!

img

Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku.

Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka do środka niektórych

wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek

z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie.

 

Kolejny przesąd głosił, że ten,

 kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka

będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.

Idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku,

co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję.

Pączki powinny też mieć jasną obwódkę wokół,

dzięki czemu poznamy, że tłuszcz na którym były smażone był świeży.

 

Życzymy Wam smacznych pączków, faworków

i wszystkiego co tylko lubicie zjeść w Tłusty Czwartek!

img

8
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 8
  • 2
Komentarze