TŁUSTY CZWARTEK!
Dziś należy zjeść chociaż jednego pączka, by nam się wiodło przez cały rok!
Tłusty czwartek – to ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.
10 ciekawostek na temat pączków i tłustego czwartku
1. Historia pączków jest długa i zawiła. Wiadomo, że tradycja smażenia pączków nie wywodzi się z Polski. Prawdopodobnie korzeniami sięga do Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu.
2. Włosi swoje pączki (a właściwie ptysie) czyli Zeppole jedzą 19 marca – w obchodzony akurat Dzień Ojca.
3. Kiedyś pączki były robione z ciasta chlebowego – nadziewano je słoniną i smażono w smalcu. To dopiero kaloryczna wersja pączka!
4. Amerykańskie pączki znamy pod nazwą doughtnuts – mają postać barwnie zdobionych i lukrowanych obwarzanków .
5. Pączki wiedeńskie zwane też hiszpańskimi przygotowuje się z ciasta parzonego. Są lżejsze od tradycyjnych i nie posiadają nadzienia.
6. Co roku w tłusty czwartek w wielu miastach Polski odbywają się mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Rekordziści w ciągu 20 minut są w stanie zjeść nawet 30 pączków!
7. Dawniej wybrane pączki nadziewano orzechami lub migdałami. Ten, komu trafił się migdał albo orzech, miał zapewnione szczęście.
8. W tłusty czwartek Polak zjada przeciętnie 2,5 pączka. W sumie cały naród zjada ich niemal 100 milionów!
9. W Holandii pączki Oliebollen je się w sylwestra i w Nowy Rok. Pączki te nadziewa się rodzynkami, suszoną żurawiną i jabłkiem.
10. O dobrej konsystencji pączka świadczy jego kształt. Podobno najlepiej, jeśli jest lekko wklęsły na środku.
A faworki ???? Te są dopiero pyszne
mniamm
nikt nie pisze komentarzy!!??
ja zjadłam 6 ponczków
Smacznego!