20.05.2020

Zdrowe zakupy

img

Hej!

     Zgodnie z tematem przewodnim w miesiącu maju, czyli zdrowe odżywianie i niemarnowanie żywności, dziś zastanowimy się jak robić zdrowe zakupy. Ostatnio pisałam o tym, jak kupować, by ograniczyć marnowanie jedzenia- dziś przyjrzymy się zakupom pod kątem zdrowia. 

   Półki sklepowe w dzisiejszych czasach uginają się pod ciężarem produktów. Konsument ma duży wybór, ale jak kupić, by było zdrowo?

   Po pierwsze- nie zawsze to, co cieszy oko jest dla nas najlepsze, bo najładniejsze owoce, warzywa często "nafaszerowane" są różnymi nawozami i opryskami, po to właśnie, by pięknie się prezentować. Może czasem warto wybrać np. to mniej ładne jabłko, a tak samo smaczne?

   Po drugie nie sugerujmy się zbytnio reklamami, które mają za zadanie pokazać produkt z jak najlepszej strony, ale nie dla naszego dobra, tylko dla lepszej sprzedaży. Często produkty, niereklamowane są lepsze jakościowo niż te, które znamy z banerów, telewizji, radia...

     Gdy jesteśmy w sklepie starajmy się zerkać na skład produktów, oczywiście nie musimy znać na pamięć wszystkich "E" itd, ale im więcej barwników, polepszaczy smaku, utrwalaczy sztucznych, tym produkt jest mniej zdrowy. Warte polecenia są też aplikacje, które w łatwy sposób można zainstalować w telefonie i w razie wątpliwości zeskanować w sklepie kod kreskowy uzyskując szybko informację o składzie, szkodliwości, ewentualnych alternatywach w postaci innego, zdrowszego produktu.

   Jeszcze jedna porada- zanim kupimy np. mięso, warzywa, owoce, oceńmy ich świeżość organoleptycznie zwróćcie uwagę na kolor, zapach, odpowiednią konsystencję etc.

Życzę przemyślanych i zdrowych zakupów :)

6
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 6
  • 4
Komentarze