31.10.2021

Niespodzianka...🎃😂

Halloween...🎃😂

Hej!

Mam dla was niespodziankę. Przeygotowałam przepis. na... Pluchy Wiedźmy. Nazwa jest  przerażająca, ale smakują pysznie. 

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła niesolon
    opcjonalnie: dżem do podaniaego
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
    2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    3/4 szklanki obranych migdałów (bez skóry)

Sposób przygotowania:

  • paluchy wiedzmy1. Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na gładkie ciasto - można użyć miksera z hakiem. Ciasto na paluchy wiedźmy owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut - dzięki temu będą kruche. Wyjmujemy ciasto, formujemy palce - nie za grube, bo w piekarniku urosną. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Na końcu wciskamy migdały (całe lub połówki) w miejsce "paznokcia". Palce można lekko ponacinać - na 2/5 i 4/5 długości. Paluchy wiedźmy pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC . Studzimy przed podaniem - na kratce lub blasze.

Powinny wyglądać tak. 

 

 Smacznego...!img

1
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 1
  • 11
Komentarze