31.10.2021
Niespodzianka...🎃😂
Halloween...🎃😂
Hej!
Mam dla was niespodziankę. Przeygotowałam przepis. na... Pluchy Wiedźmy. Nazwa jest przerażająca, ale smakują pysznie.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła niesolon
opcjonalnie: dżem do podaniaego
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3/4 szklanki obranych migdałów (bez skóry)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zagniatamy na gładkie ciasto - można użyć miksera z hakiem. Ciasto na paluchy wiedźmy owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut - dzięki temu będą kruche. Wyjmujemy ciasto, formujemy palce - nie za grube, bo w piekarniku urosną. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Na końcu wciskamy migdały (całe lub połówki) w miejsce "paznokcia". Palce można lekko ponacinać - na 2/5 i 4/5 długości. Paluchy wiedźmy pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC . Studzimy przed podaniem - na kratce lub blasze.
Powinny wyglądać tak.
Smacznego...!
1
74
Super przepis