05.04.2024

Marchewkowe zalety

2024r.

Hej!

Niedość, że pyszna i smaczna to ma wiele zalet. 

3 kwietnia obchodzimy dzień marchewki. 

Marchew to pomarańczowe warzywo zawierające składniki odżywcze ważne dla zachowania zdrowia. Stanowi źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz antyoksydantów – witaminy C oraz beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Marchewka zapewnia również składniki mineralne.

Marchewka charakteryzuje się przede wszystkim niską kalorycznością. Dzięki temu jest wyjątkowo zdrowa i poleca w przypadku diet redukcyjnych.

 

Z dobroczynnych właściwości marchewki może skorzystać każdy. To niskokaloryczne warzywo, dlatego sprawdzi się jako element diety odchudzającej. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który sprawia, że posiłki są bardziej sycące, co pomaga kontrolować apetyt. Ponadto błonnik:

  •  wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, 
  •  reguluje rytm wypróżnień,
  •  przeciwdziała zaparciom,
  •  reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Surowa marchewka może urozmaicać menu osób z cukrzycą lub insulinoopornością. W formie gotowanej polecana jest małym dzieciom, ponieważ ma słodki smak, a jej miękka konsystencja jest łatwa do pogryzienia. W tej formie wskazana jest również osobom starszym z problemami w gryzieniu i połykaniu.

 

Jest również coś dla łasuchów :)

Z marchewki można przyrządzić pyszne potrawy. Ale międzyinnymi moje ulubione - ciasto marchewkowe! Palcee lizać! :)

Dzień Marchewki - dlaczego warto ją jeść i co z niej przygotować? - Czytamy  Etykiety - Analiza etykiet produktów spożywczych i kosmetycznych

 

5
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 9
  • 4
Komentarze