16.05.2020

Jak ograniczyć marnowanie żywności? cz.3

Hej! 

Dziś przychodzę do was z ostatnią już częścią serii wpisów o niemarnowaniu żywności.

 

1. Odpowiednie przechowywanie żywności

Kolejny sposób, który pomoże nie marnować jedzenia, to jej odpowiednie przechowywanie. I tutaj w grę wchodzi odpowiednie przechowywanie zarówno produktów sypkich (mąki, kasze, kawa), jak i produktów świeżych, które szybko tracą świeżość. 

  • owoce i warzywa – większość warzyw i owoców przechowujemy w lodówce, w dolnej szufladzie. Przed włożeniem warzyw i owoców do lodówki (z wyjątkiem owoców sezonowych takich jak maliny czy truskawki) myjemy je i dokładnie wycieramy. Spód szuflady możemy wyłożyć papierowym ręcznikiem. W lodówce nie przechowujemy owoców egzotycznych (mango, banany), pomidorów, ogórków.
  • wędliny - przechowujemy na środkowej półce w lodówce. Wędliny rozpakowujemy z folii i przekładamy do szczelnie zamykanego szklanego pojemnika.
  • nabiał, typu sery, podobnie jak wędliny, przechowujemy na środkowej półce lodówki. Jogurty, mleko, kefir ustawiamy na najwyższej półce, a jajka przechowujemy na bocznych drzwiach. Jajek przed włożeniem do lodówki nie należy myć, aby nie pozbawić ich naturalnej warstwy ochronnej.
  • produkty sypkie, takie jak kasze, mąki, strączki możemy przechowywać w szklanych słoikach lub plastikowych opakowaniach. W przypadku kasz warto pilnować terminu ich przydatności do spożycia, bo stara kasza może zrobić się gorzka. Orzechy po otwarciu opakowania zjadamy jak najszybciej, żeby nie zjełczały.
  • pieczywo najlepiej przechowywać w drewnianym chlebaku, w lnianych lub papierowych woreczkach. Nie zaleca się zostawiania bułek, czy chleba w foliowych woreczkach, bo plastik sprzyja tworzeniu się pleśni. Nadmiar pieczywa możemy zamrozić. Przed włożeniem chleba do zamrażarki warto go pokroić.

 

2. Wykorzystywanie produktów do końca

  • zostały wam ziemniaki z obiadu? Zróbcie kluski śląskie następnego dnia 
  • jeśli mleko skwaśnieje, nie wyrzucaj tylko zostaw na zsiadłe
  • pieczywo, które stanie się już czerstwe też można wykorzystać, np. namaczając w rozkłóconym jajku i usmażyć na patelni- jest pyszne
  • owoce, które są już zbyt dojrzałe (ale jeszcze nie są zepsute)i swym wyglądem być może nie zachęcają do sięgnięcia po nie,  można przeznaczyć na koktajl
5
Dodaj Komentarz
  • 22
  • 8
  • 3
Komentarze