09.02.2022

Dzień Pizzy 🍕

Smacznego! 🍕

Hej! :) 

Dziś obchodzimy...Dzień Pizzy!

Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to bynajmniej, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki.

A oto przepis na Pizzę. :) Smacznego! :) 

Składniki

200 g - mąki pszennej 
15 g - drożdży 
0.5 szklanki - mleka 
2 łyżeczki - oleju 
1 łyżeczka - cukru 
1 łyżeczka - soli 
 
Przygotowanie ciasta na pizzę zajmie ci nie więcej niż 20 minut. Zacznij od przesiania mąki i podgrzania mleka. Do kubka wkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia.

Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże. Następnie wyrób ciasto. Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je. Następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na ciasto nałóż ulubione składniki.
 
Krok po Kroku 

Przygotowanie

0 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiej do miski.
Krok 2
3 min
Mleko podgrzej.
Krok 3
35 min
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
5 min
Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 5
15 min
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzeg 1 cm.
Krok 6
5 min
Na ciasto nałóż dowolne składniki, posyp serem.
Krok 7
15 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C, wstaw ciasto, piecz 15 minut.
 
 
Ciasto na pizzę. Prosty przepis na idealny spód do pizzy - Obiad - Polki.pl
10
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 9
  • 2
Komentarze