„Tropiciele z klas Ia i Ib” na Uniwersytecie!
8 listopada wybraliśmy się na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Odwiedziliśmy Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. Aktywnie uczestniczyliśmy w zajęciach z biologii, które okazały się dla nas niezwykle fascynujące. W laboratorium wspólnie odkrywaliśmy tajemniczy świat bakterii, przygotowywaliśmy preparaty do badań, prowadziliśmy obserwacje, za pomocą mikroskopu.
W Zakładzie Technologii Zbóż przy Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu poznaliśmy rodzaje zbóż, obserwowaliśmy proces powstawania mąki i własnoręcznie sprawdzaliśmy jej miałkość. Otrzymaliśmy odpowiedź na ważne dla nas pytanie: Jak powstają chrupki kukurydziane? – było to niezwykłe doświadczenie zwłaszcza dla naszego podniebienia, bo wypieczone chrupki (jeszcze ciepłe) mogliśmy smakować.
Zmęczeni, ale pełni wrażeń wracaliśmy do domów. Może ktoś z nas za kilka lat tu wróci i będzie studentem tej uczelni.
Dziękujemy za wspaniałe przeżycia!
Oddaję głos nr 9942 Madzia N. klasa 1a
Bardzo fajna wycieczka
இڿڰۣ¸
Z radością długi weekend rozpoczynamy
i w odwiedzinki do Was wpadamy :-)
Pozdrowienia z Mszczonowa :-)இڿڰۣ¸