10.11.2016

„Tropiciele z klas Ia i Ib” na Uniwersytecie!


8 listopada wybraliśmy się na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Odwiedziliśmy Katedrę Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności. Aktywnie uczestniczyliśmy w  zajęciach z biologii, które okazały się dla nas niezwykle fascynujące. W laboratorium wspólnie odkrywaliśmy tajemniczy świat bakterii, przygotowywaliśmy preparaty do badań, prowadziliśmy obserwacje, za pomocą mikroskopu.

W Zakładzie  Technologii Zbóż przy Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu poznaliśmy rodzaje zbóż, obserwowaliśmy proces powstawania  mąki i własnoręcznie sprawdzaliśmy jej miałkość. Otrzymaliśmy odpowiedź na ważne dla nas  pytanie: Jak powstają chrupki kukurydziane? – było to niezwykłe doświadczenie zwłaszcza dla naszego podniebienia, bo wypieczone chrupki (jeszcze ciepłe) mogliśmy smakować.

Zmęczeni, ale pełni wrażeń wracaliśmy do domów. Może ktoś z nas za kilka lat tu wróci i będzie studentem tej uczelni.

Dziękujemy  za wspaniałe przeżycia!

img 

img 

img

2
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 14
  • 23
Komentarze