26.07.2019

A u nas....

.... morelowo

img

A u nas morelowo.

Morele to rośliny wieloletnie, nalżące do rodziny różowatych.

Pochodzą z Azji.

Po zaz pierwszy zaczęto je uprawiać w Chinach przed ponad 4000 lat.

W Polsce największe uprawy są w rejonie tarnobrzeskim.

Owoce są kuliste, nieco spłaszczone o pomarańczowej skórce z niewielkim rumieńcem

i pomaranczowym lub żółtym miąższem.

Owoce można spożywać na surowo.

Można je suszyć lub robić z nich przetwory:

dżemy, konfitury, kompoty i marmolady.

Są wspaniałym dodatkiem do ciast.

Pyszne są w syropie cukrowym.

img

img img

Morele są źródłem żelaza, fosforu i potasu.

Zawierają  też kwas asparaginowy, B-karoten i witaminę B2.

Wzmacniają i regenerują organizm.

img

img

30
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 4
  • 7
Komentarze