09.02.2023

9 lutego....

...Międzynarodowy Dzień Pizzy!!!

 

img

https://www.f7krakow.pl/miedzynarodowy-dzien-pizzy-2019/

 

Pizza – to potrawa kuchni włoskiej,

obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. 

Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia),

sosem pomidorowym, posypany tartym serem 

(najczęściej jest to mozzarella) i ziołami,

pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.

Pizzę podaje się na gorąco,

lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

Tradycyjnym miejscem spożywania pizzy są pizzerie,

lokale gastronomiczne specjalizujące się w przyrządzaniu

i serwowaniu pizzy.

img

Płaskie, okrągłe i wypiekane placki

znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym,

np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą.

W starożytnym Rzymie popularne były focaccie 

przyprawiane ziołami i serem.

Słowo piza (w takiej właśnie formie)

pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.

W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek

przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.

Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych z Ameryki)

zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy.

Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami''

pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu.

Ich popularność była tak duża,

że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona,

który odwiedził jeden z nich i tym samym

bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy.

W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito,

zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. 

 Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej.

Według legendy to od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą''.

Bardziej prawdopodobne jest,

że nazwa pochodzi od stokrotki (wł. margherita),

której kwiat przypominają ułożone dookoła na cieście

okrągłe kawałki mozzarelli.

Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych,

gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku.

W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero

po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa.

We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy:

neapolitańską i rzymską.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza

5
Dodaj Komentarz
  • 20
  • 18
  • 10
Komentarze