3 sierpnia....
...Dzień Arbuza!!!
Arbuz nazywany inaczej kawonem,
należy do rodziny dyniowatych, tak jak np. melon, cukinia czy ogórek.
Roślina ta wywodzi się ze środkowej i południowej Afryki,
gdzie nadal rośnie dziko.
Dziś hodowla arbuzów rozprzestrzeniła się na cały świat.
Liderem są Chiny.
Pierwsze wzmianki o uprawach arbuza pojawiają się około 1500 r. p.n.e.
Uprawiano go w Egipcie, Chinach, Indiach.
Do Europy przywieźli go Krzyżacy. Było to w XII wieku.
Współcześnie arbuzy uprawia się w krajach o ciepłym klimacie.
W Polsce arbuz uchowa się tylko w cieplarniach.
Istnieją odmiany pestkowe i bezpestkowe.
Najpopularniejsze są arbuzy o czerwonym miąższu.
Jednak istnieją także odmiany o różowym,
białym, pomarańczowym, żółtym i brązowym wnętrzu.
Co w arbuzie?
Głównie woda. Jest jej 92%, dlatego arbuz idealnie gasi pragnienie.
Ma słodki, orzeźwiający smak, co zawdzięcza obecności kwasów cytrynowego i jabłkowego.
Zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy i minerałów,
ale niewiele witamin (A, z grupy B, wit. C).
Poza tym potas, wapń, chlor, sód, siarkę, magnez, fosfor i żelazo.
Kwas foliowy i pantotenowy. 100 gram arbuza, to jedynie 30 kalorii.
Arbuz wpływa korzystnie na układ pokarmowy, polepszając przemianę materii.
Działa przeciwzmarszczkowo, ściągająco i tonizująco,
dlatego sprawdzi się jako maseczka lub okład na skórę.
Pomoże w leczeniu zajadów i stanów zapalnych naskórka.
Zadziała zbawiennie na pracę nerek, ponieważ ma silne właściwości moczopędne.
Podobnie jak pomidory i czerwone grejpfruty, dzięki obecności likopenu,
wspomaga leczenie nowotworów.
https://www.topmejt.co.uk/dzis-dzien-arbuza-co-wiecie-o-tym-soczystym-warzywie
🍉🍉🍉🍉🍉🍉
🍉Arbuz to najlepsze owoc na świecie🍉
Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam. Życzę udanych wakacji!!!
🍉🍉🍉🍉🍉🍉
🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉
Arbuz - smaczny i zdrowy!!!!