03.08.2022

3 sierpnia....

...Dzień Arbuza!!!

img

Arbuz nazywany inaczej kawonem,

należy do rodziny dyniowatych, tak jak np. melon, cukinia czy ogórek.

Roślina ta wywodzi się ze środkowej i południowej Afryki,

gdzie nadal rośnie dziko.

Dziś hodowla arbuzów rozprzestrzeniła się na cały świat.

Liderem są Chiny.

Pierwsze wzmianki o uprawach arbuza pojawiają się około 1500 r. p.n.e.

Uprawiano go w Egipcie, Chinach, Indiach.

Do Europy przywieźli go Krzyżacy. Było to w XII wieku.

 Współcześnie arbuzy uprawia się w krajach o ciepłym klimacie.

W Polsce arbuz uchowa się tylko w cieplarniach.

Istnieją odmiany pestkowe i bezpestkowe.

Najpopularniejsze są arbuzy o czerwonym miąższu.

Jednak istnieją także odmiany o różowym,

białym, pomarańczowym, żółtym i brązowym wnętrzu.

img

Co w arbuzie?

Głównie woda. Jest jej 92%, dlatego arbuz idealnie gasi pragnienie.

Ma słodki, orzeźwiający smak, co zawdzięcza obecności kwasów cytrynowego i jabłkowego.

Zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy i minerałów,

ale niewiele witamin (A, z grupy B, wit. C).

Poza tym potas, wapń, chlor, sód, siarkę, magnez, fosfor i żelazo.

Kwas foliowy i pantotenowy. 100 gram arbuza, to jedynie 30 kalorii.

Arbuz wpływa korzystnie na układ pokarmowy, polepszając przemianę materii.

Działa przeciwzmarszczkowo, ściągająco i tonizująco,

dlatego sprawdzi się jako maseczka lub okład na skórę.

Pomoże w leczeniu zajadów i stanów zapalnych naskórka.

Zadziała zbawiennie na pracę nerek, ponieważ ma silne właściwości moczopędne.

Podobnie jak pomidory i czerwone grejpfruty, dzięki obecności likopenu,

wspomaga leczenie nowotworów.

https://www.topmejt.co.uk/dzis-dzien-arbuza-co-wiecie-o-tym-soczystym-warzywie

img

6
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 1
  • 10
Komentarze