3 sierpnia ....
....Dzień Arbuza
Arbuz inaczej kawon – to rodzaj rośliny z rodziny dyniowatych.
Obejmuje cztery gatunki pochodzące z pustynnych obszarów Namibii (trzy gatunki)
i północnej Afryki oraz Azji południowo-zachodniej (jeden gatunek).
Duże znaczenie użytkowe ze względu na soczyste, jadalne owoce ma arbuz zwyczajny,
znany jako prawdopodobnie już udomowiony w Afryce północnej ponad 5 tysięcy lat temu.
Arbuz w składzie ma ponad 90 % wody.
Dlatego jest idealnym rozwiązaniem, gdy jesteśmy spragnieni.
Polecany jest zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Arbuz jest idealnym owocem do spożywania w upalne dni.
Jest orzeźwiający, lekko słodkawy i bardzo niskokaloryczny,
dlatego osoby przebywające na diecie
mogą go z powodzeniem właczyć do swojego jadłospisu.
Arbuz to także witamina A i witamina C,
które pomagają redukować cieśnienie tętnicze krwi.
Owoc ten zawiera również duże ilości potasu i magnezu.
/żródło: muratordom.pl,zywienie.abczdrowie.pl, plwikipedia.org/
Z🍉🍉🍉🍉🍉🍉
🍉🍉🍉🍉🍉🍉
🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉🍉
Pozdrawiamy serdecznie na półmetku wakacji i zapraszamy do nas :)
Pozdrawiamy wakacyjnie.