28.05.2020
28 maja - Światowy Dzień Hamburgera
Świętujemy zdrowo...
Ten smaczny fast-food z kotletem ma dzisiaj swoje święto.
Jednak zachęcamy do zdrowego świętowania
i podajemy przepis na
FIT BURGERA !!!
Czego potrzebujemy:
-200 gram Chude mięso mielone z szynki wieprzowej (lub inne ulubione mięso mielone
-2 sztuki Bułka z mąki bio owsianej (lub inne ulubione bułki np. grahamka)
-Sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny w proporcji 1:1 (np. wymieszane razem 1 łyżka musztardy + 1
łyżka jogurtu)
-Warzywa: dowolna sałata, pomidor, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony / konserwowy
-Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka czerwona
Przygotowanie:
-2/3 cebuli drobno siekamy, mieszamy z mięsem, łyżką oliwy z oliwek i przyprawami. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki
-Burgery smażymy na złoty kolor z obydwu stron na maśle klarowanym. Przed uformowaniem burgera dobrze jest zwilżyć dłonie w wodzie. Wtedy mięso się do nich nie przyklei.
-Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki na 2 minuty. Można też podgrzać bułki w mikrofalówce przez 1 minutę.
-Wyjmujemy bułki, smarujemy z obu stron sosem, dodajemy mięso i warzywa i gotowe!
Propozycja podania: Dół bułki, Sos, Sałata, Mięso, Pomidor, Ogórek, Odrobina papryki, Cebula, Sos, Góra bułki
SMACZNEGO !!!
/Źródła: Akademia Smaku, www.mocnekalorie.com/
5
119
🍔🍵🍔🍵🍔🍵
🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔
🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔
Pozdrawiamy i do nas zapraszamy.
Ale pyszności !!!