28.05.2020

28 maja - Światowy Dzień Hamburgera

Świętujemy zdrowo...

img

Ten smaczny fast-food z kotletem ma dzisiaj swoje święto.

Jednak zachęcamy do zdrowego świętowania

i podajemy przepis na

FIT BURGERA !!!

 

Czego potrzebujemy:

-200 gram Chude mięso mielone z szynki wieprzowej  (lub inne ulubione mięso mielone  

-2 sztuki Bułka z mąki bio owsianej  (lub inne ulubione bułki np. grahamka)

-Sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny w proporcji 1:1 (np. wymieszane razem 1 łyżka musztardy + 1 

  łyżka jogurtu)

-Warzywa: dowolna sałata, pomidor, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony / konserwowy

-Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka czerwona

Przygotowanie:

-2/3 cebuli drobno siekamy, mieszamy z mięsem, łyżką oliwy z oliwek i przyprawami. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki

-Burgery smażymy na złoty kolor z obydwu stron  na maśle klarowanym. Przed uformowaniem burgera dobrze jest zwilżyć dłonie w wodzie. Wtedy mięso  się do nich nie przyklei.

-Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika  wkładamy przekrojone na pół bułki na 2 minuty. Można też podgrzać bułki w mikrofalówce przez 1 minutę.

-Wyjmujemy bułki, smarujemy z obu stron sosem, dodajemy mięso i warzywa i gotowe!

Propozycja podania: Dół bułki, Sos, Sałata, Mięso, Pomidor, Ogórek, Odrobina papryki, Cebula, Sos, Góra bułki

SMACZNEGO !!!

 /Źródła: Akademia Smaku, www.mocnekalorie.com/

5
Dodaj Komentarz
  • 4
  • 7
  • 11
Komentarze