16 października...
...Światowy Dzień Żywności!!!!
Światowy Dzień Żywności
ustanowiony został w 1979 roku
przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jest obchodzony na całym świecie
16 października.
Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej
na temat globalnych problemów żywnościowych
i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Banki Żywności co roku świętują ten dzień
– w całej Polsce odbywają się wydarzenia edukacyjne,
które mają na celu zwiększenie świadomości
nt. zjawiska marnowania żywności
i promowanie sposobów rozwiązywania tego problemu.
Organizowane są z tej okazji:
konferencje, spotkania, happeningi, warsztaty i pokazy kulinarne,
kierowane zarówno do dorosłych, jak i dzieci.
Rozmawia się wtedy o skutkach marnowania:
ekonomicznych, ekologicznych i etycznych
oraz uczy sie jak w życiu codziennym nie marnować jedzenia,
wody, energii, czyli po prostu nie marnować naszej planety.
Podczas ogólnopolskiej konferencji Federacji Polskich Banków Żywności
prezentowany jest raport
„Nie marnuj jedzenia”,
w którym publikowane są coroczne wyniki badań
nt. skali problemu w naszym kraju,
jakie produkty najczęściej Polacy wyrzucają i dlaczego,
jakie zachowania konsumenckie sprzyjają niemarnowaniu itp.
Światowy Dzień Żywności
to świetny moment,
żeby zgromadzić wokół siebie ludzi,
którym bliska jest idea niemarnowania
i dotrzeć z nią do osób zupełnie nieświadomych problemu.
Razem możemy zadbać o środowisko i wspólne dobro.
https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci/
🍳🍲🍳🍲🍳🍲
🥘🍲🍳🥘🍲🍳
🥘🍳🍲🥘🍳🍲🥘🍳
🍲🥘🍳🍲🥘🍳🍲🥘🍳
Nie marnuj jedzenia!!!