30.03.2018

Światowy Dzień Muffina

30 marca

ŚWIATOWY DZIEŃ MUFFINA

 

 Pierwsze przepisy na te pyszności powstały w Anglii na przełomie  X i Xi wieku.

 Z początku były to przekąski niższych sfer, głownie służby,

jednak w późniejszym czasie i arystokracja brytyjska uznała je jako

znakomity dodatek do popołudniowej herbaty.  

Ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami,

zarówno słodkimi  (np. z rodzunkami, czekoladą, bakaliami, owocami,

a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). 

 

img

W formie pisemnej pierwsze przepisy na muffinki pojawiły się w wieku XVIII

i w mgnieniu oka zostały wykorzystane do celów komercyjnych.

Na początku XIX wieku na ulicach Anglii w porze herbaty można

było zobaczyć tzw. `Muffin men' sprzedających te słodkości.

Nie tylko Wielka Brytania oszalała na punkcie muffinek.

W USA aż trzy stany mają urzędowe babeczki:

Minessota mufinki jagodowe, Massachusetts w 1986 roku uznało

Corn Mufiin za oficjalną muffinke stanu, New York zaś Apple Muffin.

Muffinek nie da się nie lubić,

wypróbuj jeden z przepisów i przekonaj się sam :)!

 

Łatwy przepis na muffinki

Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
  • Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
  • Przelej masę do foremek na muffinki.
  • Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki:

  • zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna,
  • zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir,
  • zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona,
  • jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną.

Jak udoskonalić prosty przepis na muffinki?

Łatwe muffinki można wzbogacić o inne składniki, żeby smak był bardziej urozmaicony. Do wymieszanego już ciasta warto dodać:

  • bakalie, np. posiekane lub całe orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową,
  • kakao,
  • kawałki czekolady,
  • łyżkę ulubionego dżemu,
  • twarożek,
  • wiórki kokosowe,
  • dużą łyżkę nutelli – muffinki z nutellą są bardziej czekoladowe niż te z samym kakao.

Ciastka mogą być przygotowane w wersji niskokalorycznej. Do dietetycznych muffinek zamiast cukru można dodać słodzik, np. stewię lub ksylitol, lub zastąpić część mąki otrębami. Do wegańskich muffinek  zamiast mleka należy wykorzystać np. mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe.

 

img

 

2
Dodaj Komentarz
  • 14
  • 8
  • 2
Komentarze