28.05.2020

Światowy Dzień Hamburgera

img

Słowo hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny – hamburger steak, którego w Stanach Zjednoczonych rozpowszechnili niemieccy imigranci z Hamburga. Wymyślenie bułki z grillowanym mięsem przypisuje się Fletcherowi Davisowi, który w 1904 roku zaproponował gościom swojej restauracji grzankę z mielonym kotletem, sałatą, musztardą i majonezem oraz duńskiemu imigrantowi Louisowi Lassenowi, który sprzedawał podobne kanapki już w 1900 roku, jednak nie nazywano ich jeszcze hamburgerami.

 

Jak przygotować domowego burgera? Oto kilka przydatnych patentów

Smak hamburgera w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa, najlepsze do przygotowania tego rodzaju dania będzie grubo mielona karkówka, rumsztyk lub antrykot. Mięso powinno być zimne – wówczas łatwiej formować kotlety – i solidnie doprawione solą i pieprzem. Kotlety powinny być nieco większe niż bułka, ponieważ w trakcie obróbki termicznej skurczą się. Mięso pozostanie soczyste, jeśli zamiast smażenia zostanie zgrillowane.

Tak przygotowane kotlety należy włożyć do podpieczonych na patelni bułek wieloziarnistych, uprzednio posmarowanych sosem czosnkowym. Teraz nadszedł czas na dodatki: ser, rukola, pomidor, ogórek konserwowy oraz Mosso Sos Barbecue.

img

 Smacznego!

2
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 13
  • 8
Komentarze