31.03.2020

Światowy Dzień Budyniu

31 marca

img

Budyń to smaczna przekąska, którą zazwyczaj w naszych domach

podaje się jako podwieczorek. To deser lubiany przez prawie wszystkie

dzieci i dorosłych. Można go serwować na zimno, na ciepło, w kubku

czy w miseczce. Możemy go przygotowywać na mleku zwykłym,

ryżowym i sojowym.

img

Nie ma dokładnych informacji kto go wymyślił. Przepisy na potrawy

mleczne z dodatkiem mąki i jajek, które jadło się po ostudzeniu pojawiają się j

uż w średniowiecznych książkach kucharskich. Współczesna wersja została

zapisana w 1745 roku przez Hannah Glasse. Budyń powstaje ze zmieszania mleka,

mąki, jajek i dodatków takich jak ryż czy kasza manna. Można wrzucić

kandyzowane owoce, migdały lub orzechy. Budyń może być pieczony

lub gotowany na parze. To tradycyjna potrawa kuchni angielskiej.

Chociaż polska nazwa tego deseru przypomina słowo francuskie.

 

img

1
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 14
  • 15
Komentarze