Światowy Dzień Budyniu
31 marca
Budyń to smaczna przekąska, którą zazwyczaj w naszych domach
podaje się jako podwieczorek. To deser lubiany przez prawie wszystkie
dzieci i dorosłych. Można go serwować na zimno, na ciepło, w kubku
czy w miseczce. Możemy go przygotowywać na mleku zwykłym,
ryżowym i sojowym.
Nie ma dokładnych informacji kto go wymyślił. Przepisy na potrawy
mleczne z dodatkiem mąki i jajek, które jadło się po ostudzeniu pojawiają się j
uż w średniowiecznych książkach kucharskich. Współczesna wersja została
zapisana w 1745 roku przez Hannah Glasse. Budyń powstaje ze zmieszania mleka,
mąki, jajek i dodatków takich jak ryż czy kasza manna. Można wrzucić
kandyzowane owoce, migdały lub orzechy. Budyń może być pieczony
lub gotowany na parze. To tradycyjna potrawa kuchni angielskiej.
Chociaż polska nazwa tego deseru przypomina słowo francuskie.
Pozdrawiamy, miłego dnia.