Międzynarodowy Dzień Pizzy
9 luty
Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie.
Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, z sose pomidorowym, posypany tartym
serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.
We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy:
neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm,
aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione
i podniesione brzegi.
Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma
zaokrąglonych brzegów.
Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być,
m.in., pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, sosy.
A Wy jakie pizze najbardziej lubicie? -napiszcie w komentarzu
Pozdrawiamy wieczorową porą ☀️ ܓ ৡৣ❤️ৡৣ