09.02.2020

Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 luty

img

Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie.

Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, z sose pomidorowym, posypany tartym

serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.

 

We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy:

neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm,

aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione

i podniesione brzegi.

Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma

zaokrąglonych brzegów.

 

Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami, którymi mogą być,

m.in., pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, sosy.

 

A Wy jakie pizze najbardziej lubicie? -napiszcie w komentarzu

img

1
Dodaj Komentarz
  • 9
  • 2
  • 8
Komentarze