Jak nie marnować żywności ? Część 1
Skala marnowania żywności w Polsce jest ogromna. Zajmujemy niechlubne 5 miejsce na liście państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej – Polska plasuje się za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią. Jak podają Banki Żywności – w Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności rocznie.
PRZYCZYNY MARNOWANIA ŻYWNOŚCI
NAJCZĘŚCIEJ MARNOWANE PRODUKTY
Jak nie marnować żywności?
1. Planuj posiłki z wyprzedzeniem i rób dokładną LISTĘ ZAKUPÓW
2. Właściwie PRZECHOWUJ ŻYWNOŚĆ - używaj opakowań próżniowych, wykorzystuj zamrażarkę.
3. Sprawdzaj TERMIN PRZYDATNOŚCI do spożycia abyś wiedział ile masz czasu na zjedzenie lub wypicie danego produktu
4. Przygotowując posiłki staraj się robić je w ODPOWIEDNICH PORCJACH tak aby nie zostawało resztek
A co zrobić z resztkami pozostałego jedzenia napiszemy Wam w kolejnym poście.
⭐😴⭐ Kolorowych snów ⭐😴⭐ Dobranoc ⭐⭐⭐
Witamy Radom. Pozdrawiamy serdecznie 😘 Zapraszamy do odwiedzin 🤗😃😘
I poniedziałek juz prawie za nami, teraz juz będzie z górki.
Gorące pozdrowienia i życzenia miłego tygodnia
przesyła
SKO Mszczonów
ps.
Zagladajcie do nas, bo jak nie Wy to kto :-)