13.07.2019

Dzień Frytek

13.07.19r.

img

Frytki to rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy. Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb.

Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy. Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne. Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.

img

7
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 7
  • 8
Komentarze