Dzień Frytek
13.07.19r.
Frytki to rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjnie, w kraju pochodzenia – Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy. Stosowane jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb.
Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy. Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne. Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.
Pozdrawiam cieplutko
Pozdrawiam!
Tomek, 6b
Dziękujemy za odwiedziny.
Pozdrawiamy cieplutko👋🌞
Miłego dnia!
☀️ Pozdrawiamy wakacyjnie z Mszczonowa :-) ☀️
Wakacyjnie pozdrawiam. Życzę wspaniałego tygodnia.
Chyba każdy lubi frytki;-) Pozdrawiamy.