Dzień Czekolady
12 kwietnia
12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady.
Niech zostawi komentarz ten, kto ma ochotę
na celebrowanie takiej okazji.
Dlaczego warto jeść czekoladę?
1. Czekolada jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A, B1, B2, B3, E i PP.
2. Działa pobudzająco - zawiera kofeinę, która wzmaga koncentrację i usuwa oznaki zmęczenia.
3. Działa antycelulitowo i oczyszcza skórę - to także dzięki zawartości kofeiny.
4. Podnosi poziom endorfin, więc sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.
5. Po jej zjedzeniu wydziela się serotonina, dzięki której jesteśmy zrelaksowani.
6. Przeciwdziała depresji - to także działanie serotonin.
7. Ma dużo wapnia, żelaza i cynku
8. Zawiera flawonoidy, które opóźniają starzenie i podnoszą odporność organizmu.
9. Czekolada wzmacnia nasz układ krwionośny, poprawia przepływ krwi w żyłach i działa przeciwzakrzepowo, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca.
10. Jest kaloryczna, przez co szybko dostarcza nam energii i daje poczucie sytości.
Pamiętajmy, że z czekoladą oczywiście tak, jak z wszystkim
- warto pamiętać o umiarze. Ponadto, dobrze wybierać
czekolady gorzkie, bo te są najbardziej wartościowe.
Dlatego jem jej duuuże ilości 😁😁
Serdecznie z Mazur pozdrawiamy i życzymy wspaniałego czwartku🤗
Uwielbiam kokosową;-)
Serdecznie pozdrawiamy i głosik nr 3 zostawiamy :)
Zapraszamy na nasz blog :)
i do wspólnego świętowania ŚWIATOWEGO DNIA CZEKOLADY :)