12.04.2018

Dzień Czekolady

12 kwietnia



12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady.

 Niech zostawi komentarz ten, kto ma ochotę

 na celebrowanie takiej okazji.

 

img

Dlaczego warto jeść czekoladę?

1. Czekolada jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A, B1, B2, B3, E i PP.

2. Działa pobudzająco - zawiera kofeinę, która wzmaga koncentrację i usuwa oznaki zmęczenia. 

3. Działa antycelulitowo i oczyszcza skórę - to także dzięki zawartości kofeiny.

4. Podnosi poziom endorfin, więc sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.

5. Po jej zjedzeniu wydziela się serotonina, dzięki której jesteśmy zrelaksowani.

6. Przeciwdziała depresji - to także działanie serotonin.

7. Ma dużo wapnia, żelaza i cynku

8. Zawiera flawonoidy, które opóźniają starzenie i podnoszą odporność organizmu.

9. Czekolada wzmacnia nasz układ krwionośny, poprawia przepływ krwi w żyłach i działa przeciwzakrzepowo, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca.

10. Jest kaloryczna, przez co szybko dostarcza nam energii i daje poczucie sytości.

 

Pamiętajmy, że z czekoladą oczywiście tak, jak z wszystkim

- warto pamiętać o umiarze. Ponadto, dobrze wybierać

czekolady gorzkie, bo te są najbardziej wartościowe.

img

3
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 18
  • 10
Komentarze