ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY
To dzisiaj 12.04.2013 r. przypada to PYSZNE święto.
Uczniowie klasy II b także włączyli się w słodkie świętowanie . Dzieciaki dobrze wiedzą, że najlepsze są owoce świeże i suszone, pestki , które doskonale zastępują słodycze . Jednak czasami kawałeczek gorzkiej czekolady służy naszemu zdrowiu.
Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemicznie czynnych takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina. Fenylotylamina powoduje, że po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu (zwłaszcza czekolada gorzka). Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom.
To nasze hasło na dziś.
Czekolada wprawiła nas w dobry humor i postanowiliśmy wyczarować wiosnę motylkami z użyciem monet.
W tak słodki dzień pozdrawiamy i głosik zostawiamy!
Fjnie by bylo gdyby taka fontanna byla w szkole i na kazdej przerwie mozna by z niej korzystac ;-) pomarzyc dobra rzecz ;-)
Ja też się dołanczam do słodkiej gromadki czekoladozjadów nałogowców :-)
Dziś przy takim święcie, najcętniej położyłbym się pod wielgachną fontanną, z której tryskałyby różnosmakowe strumienie czekolady !!!!!!!!! :-)
Zapraszam do mojego marzenia- pod tą fontanną jest jeszcze dużo wolnych miejsc :-) :-)
NARKA - ŁAKOMCZUCHY :-)
POZDRAWIAM z SP 2 Pyrzyce i daję głosik 3650