ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY
To dzisiaj 12.04.2013 r. przypada to PYSZNE święto.
Uczniowie klasy II b także włączyli się w słodkie świętowanie . Dzieciaki dobrze wiedzą, że najlepsze są owoce świeże i suszone, pestki , które doskonale zastępują słodycze . Jednak czasami kawałeczek gorzkiej czekolady służy naszemu zdrowiu.
Czekolada ceniona jest głównie ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale czekolada to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemicznie czynnych takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina. Fenylotylamina powoduje, że po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu (zwłaszcza czekolada gorzka). Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom.
W tak słodki dzień pozdrawiamy i głosik zostawiamy!
Fjnie by bylo gdyby taka fontanna byla w szkole i na kazdej przerwie mozna by z niej korzystac ;-) pomarzyc dobra rzecz ;-)
Ja też się dołanczam do słodkiej gromadki czekoladozjadów nałogowców :-)
Dziś przy takim święcie, najcętniej położyłbym się pod wielgachną fontanną, z której tryskałyby różnosmakowe strumienie czekolady !!!!!!!!! :-)
Zapraszam do mojego marzenia- pod tą fontanną jest jeszcze dużo wolnych miejsc :-) :-)
NARKA - ŁAKOMCZUCHY :-)
POZDRAWIAM z SP 2 Pyrzyce i daję głosik 3650