Ekologiczne Święta - ciąg dalszy
Jaka ryba na święta?
Grudzień to dla wielu okres pełen radości, nadziei, ciepłych uczuć... Jednocześnie właśnie w grudniu widać wyraźnie jak źle traktowane są zwierzęta. Ile razy czuliście niesmak, a nawet wściekłość połączoną z bezradnością, oglądając koszmarne sceny handlu żywymi rybami w supermarketach lub na bazarach?
Stowarzyszenie EMPATIA PISZE:
Dzień Ryby (20 grudnia) ustanowiliśmy już na początku działania naszego stowarzyszenia, w roku 2003. Ustanawiając ten dzień chcieliśmy, aby stanowił kulminację zainteresowania losem ryb. To dzień, w którym wspólnie upominamy się o zwierzęta, którym odmawia się nie tylko prawa głosu, ale i zdolności do odczuwania bólu! Mamy nadzieję, że Dzień Ryby stanie się trwałą częścią kalendarza ludzi wrażliwych i ciekawych świata. Tego dnia, podczas akcji ulicznych zorganizowanych w wielu miastach, przekonujemy, że ryby nie są przedmiotami. Naszym celem jest zmiana potocznego wyobrażenia o nich, uświadomienie, że są delikatnymi i wrażliwymi stworzeniami, którym, wedle słów Ustawy o ochronie zwierząt, również należą się „poszanowanie, ochrona i opieka”.
Podaję link z ulotką dla dzieci (informacje i składanka origami). Może tak przyłączymy się do DNIA RYBY.
http://empatia.pl//plik/27.jpg
WWF przypomina, że warto szukać w sklepach ryb z certyfikatem MSC. Od tego, czy będziemy wybierać eko-logicznie zależy przetrwanie ryb i owoców morza na całym świecie.
Wśród ryb i owoców morza z kolorem zielonym, czyli takich, które możemy wybierać, są czarniak, dorsz bałtycki ze stada wschodniego, karp, łosoś pacyficzny, omułek jadalnym ostrygi, plamiak i szprot. Pamiętajmy jednak, że poza tymi gatunkami możemy śmiało sięgać po wszystkie produkty rybne z niebieskim certyfikatem MSC na opakowaniu.
Więcej informacji tutaj:
http://www.zielonalekcja.pl/index.php?mod=aktualnosc&id=9866