25.02.2016

Zupa krem z kukurydzy :)

Kiedy rozpoczyna się sezon na kukurydzę często po nią sięgam. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie świeżych kolb kukurydzy jest zupa krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku.

 

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 40 g masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: pestki dyni, ziarna słonecznika, płatki chili

 

Przygotowanie

  1. Zacznij od podgrzania w garnku bulionu.

  2. Kolby kukurydzy umyj i obierz z ziaren za pomocą noża.

  3. Na patelni rozgrzej masło, dorzuć obrane ziarna kukurydzy, dopraw solą i płatkami chili. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut mieszając co jakiś czas.

  4. Do wywaru jarzynowego dodaj kukurydzę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz starty imbir. Całość zmiksuj na krem o gładkiej konsystencji.

  5. Zupę krem z kukurydzy podawaj posypaną pestkami dyni i ziarnami słonecznika.

 

Smacznego :)

 

img

 

Oliwia5b

 

50
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 11
  • 0
Komentarze