17.02.2016

Tarta z malinami i jagodami :)

Tarta to danie, którego nie może zabraknąć w moim kulinarnym repertuarze. Kruche ciasto świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Co do dodatków panuje pełna dowolność – owoce, warzywa, ser, czekolada czy różnego rodzaju orzechy…

 

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody

Masa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Owoce:

  • 15o g jagód
  • 150 g malin

 

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w głębokiej misce. Następnie całość dobrze zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

  2. Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).

  3. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

  4. Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.

  5. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  6. Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.

 

Smacznego :)

 

img

 

 

91
Dodaj Komentarz
  • 6
  • 17
  • 10
Komentarze