22.05.2017

Słodki prezent dla Mamy

Dzień Matki to doskonała okazja, aby zaskoczyć swoją mamę pysznym deserem. Nie kupuj gotowego ciasta w cukierni - przygotuj coś sama! Mama na pewno doceni czas, który poświęciłaś na przygotowanie dla niej czegoś wyjątkowego.

Przedstawiam propozycje deseru które przygotujesz bardzo szybko! Najważniejsze jest jednak to, ile serca włożysz w przygotowanie deseru na Dzień Mamy!

 

 

Owoce pod bezową pierzynką krok po kroku

  •  czas: ok. 25 minut
  •  
  •  liczba porcji: 2 spore lub 4 mniejsze

Składniki:

  • ok. 2 szklanki owoców (np. z mrożonki; może być mniej owoców)
  • 2–3 łyżki cukru (to do owoców)
  • 1 łyżka wody
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru (to do bezy)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

KROK 1:

Na patelnię wrzucam owoce, dolewam 1 łyżkę wody i cukier.

KROK 2:Podsmażam, aż będą mięciutkie.

KROK 3:Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Najlepszy cukier to drobny kryształ, ale i cukier puder będzie dobry. Do ubitej na sztywno piany dorzucam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, chwilkę miksuję.

KROK 4:Do kokilek lub miseczek nakładam owoce i przykrywam je pianą przy pomocy łyżki, delikatnie wyrównuję.

KROK 5:Deser wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut (maksymalnie), aż beza się zarumieni z wierzchu i zrobi się beżowa. Beza Wam najpierw urośnie, a potem opadnie, ale jeśli dacie jej właśnie z 5–10 minut postać w tym piekarniku, to tylko troszeczkę opadnie. Polecam podawać na ciepło. 

Znalezione obrazy dla zapytania Owoce pod bezową pierzynką

Wszystkego Najlepszego dla Naszych Mam !!!!!!!!!!!!

 

Marta6D

30
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 1
  • 9
Komentarze