03.02.2016

Przepis na pączki domowe

Pączki wiśniowe

Składniki:

4 szkl. mąki, 5 żółtek, szkl. kwaśnej śmietany, 5 dag drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, 2 łyżki masła, 10 dag cukru, 50 ml spirytusu, 30 dag konfitur z wiśni, tłuszcz do smażenia

Do lekko ogrzanej śmietany dodaj żółtka, drożdże, cukier, sól, mąkę i wyrabiaj.Wlej stopione masło, olej, spirytus i nadal wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie.Przykryj, postaw w cieple, by rosło.Gdy podwoi objętość, formuj krążki.W środku każdego umieść łyżeczkę konfitur i uformuj pączki.Układaj je zlepioną stroną do dołu na ściereczce posypanej mąką.Gdy wyrosną, smaż je pod przykryciem na złoto, a po odwróceniu bez przykrycia.Wyjmuj na bibułkę.Dowolnie udekoruj, np. lukrem i migdałami.

Mniam!Mniam!! :)

 

img

61
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 11
  • 1
Komentarze