18.02.2016

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków :)

Wiele kultowych na całym świecie dań ma swoje korzenie w kuchni ludzi biednych, wykorzystujących najprostsze i łatwo dostępne produkty. W tej kategorii królują między innymi placki – np. placki ziemniaczane, których jestem wielką miłośniczką. Dziś jednak mam propozycję na coś jeszcze prostszego, przyrządzonego z resztek znalezionych w lodówce. ;-)

 

Składniki placków

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie: cebula, koperek
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie placków

  1. Cebulę posiekaj dość drobno i podsmaż na złoty kolor na maśle lub oliwie.

  2. Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez  praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć przy pomocy tłuczka.

  3. Wszystkie składniki dodaj do dużej miski i dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

  4. Placki smaż na gorącej patelni z tłuszczem roślinnym, po 2-3 minuty z każdej strony, do czasu aż pięknie się zrumienią.

  5. Do podania świetnie pasować będzie kwaśna śmietana lub jogurt z dodatkiem koperku i ulubionych przypraw.

 

Smacznego :)

 

img

 

Oliwia5b

93
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 3
  • 9
Komentarze