13.11.2016

Pestki dyni

   Pestki dyni są prawdziwą skarbnicą witamin. Są bogatym źródłem witaminy E, B1, B2 oraz B6, witaminy A, C oraz cennej witaminy D.

   Pora jesieni to pora na dynie – pod różną postacią. Zajadając się nią, nie zapominajmy o pestkach, które niosą ze sobą wiele walorów zdrowotnych. Pomagają w pracy większości układów naszego organizmu, wzmacniają odporność i kości. Można je dodawać do wielu potraw ciesząc się ich smakiem i korzystając z wartości, jakie posiadają. Od czasu do czasu warto zafundować sobie takie naturalne źródło witamin i minerałów.                               Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów.

Pestki można  uprażyć na  ( suchej ) patelni lub w piekarniku. Są wtedy świetnym dodatkiem do sałatek i zup ( kremów )

 

 

img

                                                                                                      Marta6D                                                                                       

 

 

 

 

 

34
Dodaj Komentarz
  • 11
  • 6
  • 14
Komentarze