25.04.2020

Niemarnowanie żywności

Marnowanie żywności  - to problem który dotyczy każdego z nas. Jest on przyczyną przekraczania terminu ważności produktów, zbyt duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków oraz niewłaściwe przechowywanie żywności. Powoduje to wielkie skutki na poziomie społecznym, ekonomicznym a także klimatycznym.

 

A oto 5 przykładów jak radzić sobie z marnowaniem jedzenia:

  • Szacujemy ile jedzenia potrzebujemy,
  • Przed zakupami planujemy jadłospis i listę zakupów
  • Czytamy etykiety produktów, przechowujemy zgodnie z wytycznymi i pilnujemy ich terminu ważności,
  • Reguralnie porządkujemy lodówkę i kuchenne szafki
  • Wykorzystujemy produkty do końca

img

 

Pozdrawiam - Karolina

9
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 2
  • 10
Komentarze