23.02.2016

Muffiny gruszkowe :)

Muffiny gruszkowe to jesienna wersja babeczek o cudownym cynamonowym aromacie. Muffiny te są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Nie musisz używać miksera. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej.

 

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 120 g cukru
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 120 ml oleju (ok. pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 2 gruszki
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

  1. Gruszki obierz, pokrój w kostkę i zasyp łyżeczką cynamonu.

  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cynamon.

  3. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe składniki: jajka, olej, śmietanę, miód.

  4. Składniki suche dodaj do mokrych, wrzuć gruszki i mieszaj aż do połączenia składników.

  5. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy ciasto do około 3/4 jej wysokości. Dodatkowo możesz oprószyć muffiny płatkami migdałowymi.

  6. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności możesz zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, warto wówczas jeszcze trochę podpiec muffiny.

 

Smacznego :)

 

img

 

Oliwia5b

 

165
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 3
  • 4
Komentarze