24.02.2016

Makaron z jarmużem :)

Jarmuż to fajne warzywo. Ładnie wygląda i jest bardzo, baaardzo zdrowe. Wszędzie słyszę o jego niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Problem w tym, że nie jest tak łatwy „w obsłudze” jak choćby szpinak. Zaczynam się jednak z nim oswajać i znajduję coraz to nowe sposoby na użycie jarmużu we własnej kuchni.

 

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki

Podaję ilość składników na dwie porcje obiadowe:

  • liście jarmużu – 100 g
  • makaron tagliatelle pełnoziarnisty lub inny ulubiony – ok. 200 g
  • cebula – 1 mała sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona papryka – nieduży kawałek świeżej papryki, 1/4 średniej sztuki
  • papryczka chilli – 1 mała sztuka (opcjonalnie)
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz
  • do podania twardy ser typu parmezan

 

Wykonanie

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.

  2. W trakcie gotowania makarony przygotuj pozostałe składniki dnia. Cebulę i paprykę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Liście jarmużu opłucz i powycinaj z nich grubsze fragmenty łodyg.

  3. Kiedy cebula z papryką ładnie się zeszklą, a cebula nabierze złotego koloru, odłóż całą zawartość patelni do miseczki, a na patelnię dodaj liście jarmużu, posiekany drobno czosnek, posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie), odrobinę oliwy, soku z cytryny i sos sojowy do smaku.

  4. Patelnię przykryj, zmniejsz ogień na mały i duś liście jarmużu przez kilka minut aż będą miękkie. W tym czasie kilka razy zamieszaj zawartość patelni, ale staraj się aby zbyt dużo płynu nie wyparowało. Staraj się również nie gotować liści jarmużu zbyt długo, aby nie straciły ładnego koloru.

  5. A osobnej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj ugotowany makaron i przygotowaną wcześniej cebulę z papryką. Całość lekko podsmaż, aby makaron obkleił się oliwą i połączył z warzywami. Na sam koniec dodaj na patelnię z makaronem trochę startego drobno sera i wymieszaj do połączenia składników.

  6. Czas podawać! Na talerz nałóż porcję makaron z cebulą i papryką, na wierzch porcję duszonych liści jarmużu w cytrynowo-sojowym sosie, a kompozycję zwieńcz płatkami grubo startego parmezanu.

 

Smacznego :)

 

img

 

Oliwia5b

104
Dodaj Komentarz
  • 7
  • 14
  • 11
Komentarze