11.03.2017

JAK TO, CO JESZ, WPŁYWA NA TWOJE ZDROWIE

Zeby zdrowo życ, trzeba zdrowo jesc. Dzieki temu bedziesz mieć siłe do zabawy, nauki i pracy.

Staraj sie urozmaicac wszystkie posiłki, które jesz kazdego dnia. Pamietaj, aby dostarczac swojemu organizmowi duzo witamin i składników mineralnych.

Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i.rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzac i czerpie je z pozywienia.

Witaminy oznaczamy literami alfabetu: A, B, C, D, E, F, K.

Witaminy dziela sie na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). Rozpuszczalne w tłuszczach sa odkładane w tkance tłuszczowej i w watrobie i sa odporne na temperature. Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegaja zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej zywnosci (np. smazenia, gotowania). Najmniej strat odbywa sie podczas gotowania na parze. Jesli tylko jest to mozliwe, warto jesc owoce i warzywa na surowo. Wiekszosci witamin organizm nie potrafi magazynowac, a ich nadmiar wydalany jest z moczem lub potem.

WITAMINA   A – DOBRY WZROK 

Dzieki   niej rosniesz i dobrze widzisz. Najwiecej jest jej w marchwi, papryce i   sałacie. 

WITAMINY   Z GRUPY B (B1, B2, B6, B12, PP)

–   GŁADKA SKÓRA, MOCNE WŁOSY 

Dzieki   nim masz dobra pamiec, piekna skóre, paznokcie   i włosy. Znajdziesz je w ciemnym pieczywie,   płatkach zbożowych, kaszach, mleku, rybach,   jajkach, zielonych roślinach liściastych (np. szpinaku, brukselce, brokułach, kapuście)   oraz strączkowych: fasoli i grochu. 

WITAMINA   C – DOBRA ODPORNOŚĆ

 

Chroni   przed katarem i przeziębieniem, przyspiesza   gojenie ran. Znajduje sie np.   w czarnych porzeczkach, papryce, rzodkiewce, truskawkach, cytrusach, selerze   i natce pietruszki.

WITAMINA   D – MOCNE KOŚCI

 

Dba   o prawidłowy stan Twoich kości i zębów.Ma   wpływ na system nerwowy i skurcze mięśni, w   tym serca. To jedna z niewielu witamin, która znajduje się nie tylko w pożywieniu. Jest wytwarzana   tez w skórze pod wpływem słońca, dlatego   tak ważne jest przebywanie na świeżym powietrzu.   Codzienne kilkunastominutowe spacery nie   tylko poprawia Twoja kondycje, ale także pomogą „ zaopatrzyć” organizm w witaminę D. 

Pamiętaj,   ze stosowanie filtrów UV czy większa ilość obrań zmniejszają jej wytwarzanie. Zima, kiedy   słonecznych dni jest bardzo mało, trzeba pamiętać,   aby posiłki były bogatsze w witaminę D. Znajdziesz   ja m.in. w rybach morskich, jajkach, pieczarkach   i produktach mlecznych. 

WITAMINA   E – ŹRÓDŁO MŁODOŚCI

 

Chroni   i wzmacnia odporność organizmu. Dzięki niej   masz dużo siły do zabawy z koleżankami i   kolegami. Najwięcej jest jej w ziarnach zbóż, nasionach   słonecznika, orzechach i śliwkach. 

WITAMINA   F – ŁADNA CERA

 

Przeciwdziała   infekcjom, podnosi odporność na zakażenia, korzystnie wpływa na włosy, skórę, paznokcie.   Kryje się w olejach roślinnych, pestkach słonecznika,   nasionach dyni, migdałach

WITAMINA   K – MOCNE NACZYNIA

KRWIONOŚNE 

Wzmacnia żyły i poprawia kolor skóry. Znajduje się w szpinaku, brukselce, brokułach, sałacie oraz   pomidorach. 

.

PAMIĘTAJ!

Każdy owoc i warzywo trzeba umyć bez względu na to, czy będą obierane, czy nie. Używaj do tego bieżącej wody. 

Wodę z mycia owoców i warzyw możesz wykorzystać np. do podlewania kwiatków. Dzięki temu zmniejszysz rachunki za wodę i zaoszczędzisz pieniądze

Źródło
https://www.pkobp.pl/media_files/b112eb57-1452-4d53-8a15-d0a885e115af.pdf

                                                                                                                                                                                                                       Julia VIa

215
Dodaj Komentarz
  • 3
  • 8
  • 12
Komentarze