26.02.2016

Jaglanka na mleku kokosowym :)

Kasza jaglana na śniadanie, czyli popularna jaglanka to zdrowy i smaczny posiłek na rozpoczęcie dnia. W prezentowanym przepisie dodałam mleko kokosowe, które ma intensywny, słodki smak. Do tego garść pestek granatu i płatki migdałów.

 

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • pestki z 1/2 granatu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną opłucz kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsyp ją do niewielkiego garnka, dodaj 2 szklanki wody i szczyptę soli.

  2. Gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn.

  3. Ugotowaną kaszę, zalej mlekiem kokosowym i podgrzewaj chwilę na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie mleko i nabierze kremowej konsystencji.

  4. Gotową kaszę przełóż do misek, oblej miodem lub syropem klonowym.

  5. Jaglankę serwuj posypaną pestkami granatu i płatkami migdałów.

 

Smacznego :)

 

img

 

Oliwia5b

50
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 8
  • 1
Komentarze