10.02.2016

Dzień pizzy

 

Pizza- potrawa kuchni włoskiej. Wielu z nas uwielbia to danie, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta.

Codziennie sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować w pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarzaRaffaele Esposito, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.Uczniowie z klasa VI a w tym dniu także pokusili się o zjedzenie ulubionego  kawałka pizzy. Było super!
imgimg

 

 

69
Dodaj Komentarz
  • 10
  • 14
  • 9
Komentarze