11.04.2019

Dzień Czekolady

12 Kwiecień Światowy Dzień Czekolady

Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.

Znalezione obrazy dla zapytania ziarno kakaowca czekolada

 

Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.

Znalezione obrazy dla zapytania pralinki czekoladki

 

 

 Gorzka czekolada jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera przede wszystkim żelazo, magnez i dobrej jakości węglowodany. Dzięki temu regularne i w odpowiedniej ilości spożywanie czekolady wspiera m.in. produkcję krwinek czerwonych, usprawnia przewodnictwo komórek nerwowych oraz dostarcza energii.

 Jedna kostka czekolady waży około 6 gr i posiada około 30 kcal

Marta8D

16
Dodaj Komentarz
  • 8
  • 2
  • 9
Komentarze