12.04.2017

Co w sobie kryje jajko?

 Wielkanoc to świetny moment, by odsłonić jego tajemnice.

To prawdziwy superfood nie ma drugiego bardziej odżywczego produktu. I wbrew niedawnym zastrzeżeniom, możemy je jeść praktycznie bez ograniczeń.

Jedz je na zdrowie, bo nie mając większego wpływu na podwyższenie cholestrerolu i nic złego w tym, że będziesz jadła je codziennie. Co więcej, zawarta w jajkach cholina regeruje wątrobę, a fosfolipidy i kwasy tłuszczowe omega-3 regulują poziom cholesterolu.

Jak je przyrządzać? Najwięcej cennych składników zachowują jajka ugotowane na miękko albo tylko lekko ścięte sadzone. Żółtko całkiem ścięte traci sporą część aktywnych fosfolipidów. Poza tym płynne żółtko jest lżej strawne niż całkiem scięte.

 Jedno jajko ma ok 90 kcal.

   

 

Marta6D

45
Dodaj Komentarz
  • 0
  • 8
  • 7
Komentarze