06.04.2017

Buraczkowo- czekoladowe muffinki

Buraczkowe muffinki

Wspominając pyszne i zdrowe ciasta z warzywami które można było skosztować w naszej szkole postanowiłam podać przepis na zdrowe i mocno czekoladowe babeczki buraczkowe.

 

Ciasto:

  • 140g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 190g ugotowanych i obranych buraków
  • 150ml oleju np. rzepakowego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawić na bok.
  3. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. w temperaturze 180°C.Wystudzone muffinki polać rozpuszczoną czekoladą.

 

 

Podobny obraz                                                                                                              

 

Marta6D

60
Dodaj Komentarz
  • 24
  • 17
  • 11
Komentarze