18.05.2018

18 maja- Światowy Dzień Pieczenia

Z okazji Światowego Dnia Pieczenia zapraszam na pyszne ciasteczka osłodzone naturalną słodyczą owoców. Bazę stanowią bezglutenowe płatki jaglane - można je zastąpić również innym rodzajem płatków, np. gryczanymi czy owsianymi.

 

Składniki ( ok. 16 sztuk):

  • Banan - 2 dojrzałe sztuki
  • Suszona żurawina - ok. 60g (lub inne ulubione suszone owoce)
  • Płatki jaglane - 1 i 1/3 szklanki
  • Wiórki koksowe - 1/2 szklanki
  • Migdały - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

 

  • Banany zmiksuj na gładkie puree - dodaj do nich posiekaną żurawinę i ponownie zmiksuj.
  • Migdały zmiksuj na drobne kawałeczki.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto (łyżką lub rękoma) i formuj płaskie, okrągłe ciasteczka.
  • Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut

 

Wartość odżywcza jednego dużego ciasteczka:

  • Energia: 85 kcal
  • Białko: 1,9 g
  • Tłuszcz: 3,4 g
  • Węglowodany: 12,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 0 mg


Ciasteczka z płatków jaglanych są dobrym źródłem:

  • Witamin: E, B1, B2, B6;
  • Składników mineralnych:  magnezu, cynku;Podobny obraz

        Smacznego!

                                                                                                          Marta 7D

53
Dodaj Komentarz
  • 12
  • 1
  • 2
Komentarze