25.05.2021

MAJOWE PORADY - OSZCZĘDZANIE W KUCHNI

PAMIĘTAJ!

1. Planuj posiłki i sprawdzaj, czy masz wszystkie składniki do przyrzadzenia potraw

2. Sporzadzaj listę zakupów: notuj, czego i ile potrzebujesz

3. Sprawdzaj termin przydatności do spozycia kupowanych produktów

4. Kupuj zywność świeżą i dobrej jakości, która szybko się nie zepsuje

5. Przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta

6. Przetwarzaj składniki spozywcze, np. rób przetwory

7. Zamrażaj, aby dłużej zachować świeżość prodktów

 

Czy wiesz, że…

• Na świecie co roku marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, czyli 30% tego, co zostaje wyprodukowane

• Wytwarzanie żywności jest kosztowne dla środowiska naturalnego, wymaga zużycia wody, energii i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Marnując żywność, szkodzimy środowisku.

• W krajach Unii Europejskiej wyrzuca się średnio 20-30% kupowanego jedzenia.

• W Polsce marnuje się rocznie ponad 9 milionów ton żywności

 • Aż 35% Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia, najczęściej pieczywa, owoców, warzyw i wędlin.

• Najważniejsze przyczyny marnowania żywności to: przeoczenie terminu przydatności do spożycia, za duże zakupy w stosunku do potrzeb, niewłaściwe przechowywanie jedzenia, brak pomysłów na wykorzystanie resztek posiłków.

• Aby nie marnować żywności, której termin przydatności do spożycia kończy się, wiele sklepów przekazuje ją do Banków Żywności i lokalnych organizacji, a te przekazują ją dalej osobom potrzebującym.

 

Więcej o niemarnowaniu żywności dowiesz się, czytając publikację przygotowaną

specjalnie dla Ciebie przez PKO BP

pt. „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”, str. 30 - 33

 

 

img

 

https://www.pkobp.pl/media_files/b112eb57-1452-4d53-8a15-d0a885e115af.pdf

 

113
Dodaj Komentarz
  • 1
  • 10
  • 3
Komentarze