MAJOWE PORADY - WITAMINY
PAMIĘTAJ!
Staraj się urozmaicać wszystkie posiłki, które jesz każdego dnia. Pamiętaj, aby dostarczać swojemu organizmowi dużo witamin i składników mineralnych.
WITAMINY, CÓŻ TO TAKIEGO?
Witaminy to substancje potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu człowieka. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać i czerpie je z pożywienia. Witaminy stanowią niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, ale nie są dla niego źródłem energii. Pełnią one funkcje regulacyjne, a każda z nich ma inny wpływ na organizm. Najlepiej spożywać witaminy w ich naturalnej postaci – jedząc warzywa, owoce, jaja, ziarna zbóż, mięso i ryby. Witaminy oznaczamy literami alfabetu: A, B, C, D, E, F, K.
Witaminy dzielą się na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (witamina C oraz witaminy z grupy B). Rozpuszczalne w tłuszczach są odkładane w tkance tłuszczowej i w wątrobie i są odporne na temperaturę. Witaminy rozpuszczalne w wodzie łatwo ulegają zniszczeniu pod wpły-wem obróbki termicznej żywności (np. smażenia, gotowania). Najmniej strat odbywa się podczas gotowania na parze. Jeśli tylko jest to możliwe, warto jeść owoce i warzywa na surowo – wówczas zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Większości witamin organizm nie potrafi magazynować, a ich nadmiar wydalany jest z moczem lub potem.
CZY WIESZ, ŻE ...
1. Pierwszą witaminę odkrył Polak Kazimierz Funk w 1912 roku. Była to witamina B1. Wprowadził on również słowo „witamina” (z łacińskiego „vita” – życie i „amina” – witamina B1zawiera grupę aminową)
2. Polska od lat jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Świeże jabłka zawierają witaminę C, większość witamin (z grupy B, A, E, D, K) oraz beta-karoten, minerały, a także dużą ilość błonnika roślinnego. Jedzone na surowo mają niską zawartość cukru, zatem są polecane osobom chorym na cukrzycę.
Więcej o witaminach dowiesz się, czytając publikację przygotowaną specjalnie dla Ciebie przez PKO BP. pt. „Apetyt na zdrowie – czyli o zasadach prawidłowego odżywiania, świadomym kupowaniu i niemarnowaniu żywności”, str. 6-8, 14 - 17:
https://www.pkobp.pl/media_files/b112eb57-1452-4d53-8a15-d0a885e115af.pdf
A jakie Ty znasz ciekawostki o witaminach? Napisz w komentarzach.
Warto wiedzieć, że ludzki organizm potrafi wytwarzać witaminę A ze źródeł roślinnych, a mianowicie z beta-karotenu, występującego np. w marchwi i pomarańczowożółtych owocach i warzywach, a także w zielonych liściach.
Super sprawa!
Super sprawa!
super
Pięknie!
Pięknie!
Pięknie!
WOW:)
WOW:)
Ok
Ok
Super!
Super!
Super
Super!
Super!
Super!
Super!
Brawo WY!
super
Najlepszym źródłem witaminy C z łatwo dostępnych produktów jest żółta papryka. Jedna żółta papryka dostarczy nam tyle witaminy C, co sok z 16 cytryn.
W 1520 roku Magellan stracił za sprawą szkorbutu ok. 200 z 230 członków swojej załogi.
Aby natomiast ustrzec się przed szkorbutem, wystarczy 10 mg witaminy C dziennie – dostarczy nam tyle np. łyżka soku z cytryny.
Bardzo Fajne :3
kox
fajnie
kox
masne
witamy odrył Kazimierz Funk
witaminy są podszebne do życia
ৡৣ MIŁEGO ৡৣ❤️ৡৣ
,ৡৣ❤️ৡৣ DNIA ☀️,҉, ܓ
ڰۣڿ•✿ ڰۣڿ•✿ ৡৣ❤️ৡৣ ŻYCZĘ